Afazi Hastalığı Bakım ve Tedavisi
Afazi Hastalığı, beyinin sol yarı küresindeki dil merkezlerinde beyin travması veya dejeneretif hastalıklar gibi sebeplerle oluşan hasar sonucunda, meydana gelen dil bozukluğudur. Buna bağlı olarak hastanın konuşma, konuşulanı anlama, adlandırma, tekrarlama, okuma ve yazma gibi becerileri de hasar oluşmaktadır. Afaziler, genel olarak akıcı ve tutuk afazi olmak üzere iki şekilde görülmektedir.
Afazi nasıl tedavi edilir?
Günümüzde afazi tedavisinde önemli başarılar sağlanabilmektedir. Dil Ve Konuşma Terapisi, afazi rehabilitasyonunda büyük rol oynar. Afazi teşhisi konulduktan sonra zaman kaybetmeden dil ve konuşma terapisine başlamak, hastanın kazanımlarını hızlandırıp, arttıracaktır. Özellikle ilk 6-12 ayda hızlı bir gelişim olacağı için bu süre içinde terapi desteği almak çok yararlıdır.
Dil ve Konuşma Terapisti, hastanın dil ve konuşma becerilerini detaylı olarak değerlendirebileceği bir seans düzenler. Değerlendirmede standardize (örneğin: ADD- Afazi Dil Değerlendirme Testi) ya da non-standardize testler kullanabilir. Bu değerlendirme sırasında hastanın konuşması, işitsel ayırt etmesi, tekrarlaması, adlandırması, okuma ve yazması detaylı olarak incelenir. Afazi hastasında dil terapisinin amacı kişinin edinip kaybettiği dili tedavi ve eğitim ile tekrar yapılandırmaya çalışmaktır. Terapi, hastanın zayıf olduğu dil ve biliş alanına göre beynin uyarılması ve öğrenilenin gerçek yaşama transfer edilmesi şeklinde gerçekleşir.