Hazar Gölü Plajları ve Aktiviteler Eyşan Özgü Bakım Merkezi Yaz aylarında Beli aralıklarla sivrice gölü (hazar gölü) ne yüzme aktivitelerini içeren geziler düzenlemektedir
Hazar Gölü Gezilecek Yerler
Elazığ’a 22 km uzaklıkta bulunan Hazar Gölü, Hazar baba ve Mastar dağları arasında kalmış, ülkemizin yegane güzelliklerinden biri.
Mavinin ve yeşilin
Hazar Gölü ziyaretçilerine mavi bayrağa sahip plajları, gün içerisinde maviden yeşile dönen renklerde berrak gölü ile, göl içerisinde bulunan Antik kenti, ve su sporlarına elverişli oluşuyla hem yakın çevrenin hemde Doğu ve Güneydoğuyu keşfetmek isteyen tatilcilerin gözdesi konumundadır.
Hazar Gölü, Elazığ turizmine değer katan ve Elazığ’da gezilecek yerler arasında yer alan tektonik bir göldür. Türkiye’nin en derin göllerinden biri olan Hazar Gölü’nün en derin kısmı yaklaşık olarak 213 metredir. 22 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan gölün genişliği ortalama olarak 5-6 kilometre civarındadır. Göl içerisinde yaşayan balık türleri, karabalık ve aynalısazandır. Hazar Gölü’nde batağan ve sakarmeke kuş türleri bulunmaktadır.
Hazar Gölü, doğal sit alanı statüsünde olan bir yerdir. Göle olan ilginin artması ve turistlerin gelmeye başlamasıyla birlikte göl çevresinde yapılaşmalar olmuştur. Hazar Gölü’nün etrafında pek çok kamu kurum ve kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesisleri yer almaktadır. Gölün turizm açısında değerini arttıran bir diğer olay ise göl tabanında bulunan eski saray ve manastır yapılarıdır. Bu durum Hazar Gölü tabanında batık şehir olduğunu göstermektedir.
Hazar Gölü Plajları ve Aktiviteler
Yaz mevsiminde bölgeye gelen turistler için Hazar Gölü’nde yüzme imkanı bulunmaktadır. Bunun için göl çevresindeki işletmelerin düzenlediği plajlara şezlonglar ve şemsiyeler konulmaktadır. Göl çevresinde kurulan 3 farklı plaj mevcuttur. Halk plajı, otel plajı ve aile plajları bölgeye gelenlere hizmet vermektedir.
Gölde yüzmenin yanı sıra ziyaretçiler için çeşitli aktivite fırsatları da bulunmaktadır. Göl kenarında bulunan tesislerde restoran, kafeterya, çay bahçesi, plaj, market, çarpışan arabalar, spor tesisleri, futbol ve basketbol sahası bulunmaktadır. Ayrıca ziyaretçilerin iyi vakit geçirebilmesi için su sporları ve tekne gezileri de düzenlenmektedir.
Hazar Gölü Efsanesi Hazar Gölü ile ilgili internette dolaşan bir efsane bulunmaktadır. Eski dönemlerde şimdiki Hazar Gölü’nün bulunduğu yerde hamile bir kadın yaşamaktadır. Kıtlık dönemi yaşanan Anadolu’daki bu kadın, bir köyden gelen mis gibi ekmek kokuları almaya başlar ve dayanamayıp o köye gider. Şuan Hazar Gölü’nün bulunduğu yerdeki köye gelen kadın, köylülerden ekmek ister. Ama oldukça cimri olan köy halkı, kadına ekmek vermez ve onu köyden kovarlar. Hamile kadın, ”İnşallah bu köy su keser, ben de taş keserim” diyerek beddua eder. Kadının bedduası sonucunda köy sular altında kalır ve kadın da dağa dönüşür. Hazar Baba olarak bilinen bu dağ, Elazığ’ın bir çok noktasında görünmektedir ve silüetiyle bir kadının saçlarını, yüzünü, karnını ve ayaklarını andırmaktadır. Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde bu bölgenin ticaretle uğraşan bir Gayrimüslim köyü olduğunu belirtmiştir.
Hazar Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım
Hazar Gölü, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yer almaktadır. Elazığ şehir merkezi ile Hazar Gölü arasında yaklaşık 32 kilometrelik bir mesafe vardır ve yarım saatlik bir zaman almaktadır. Hazar Gölü’nün hemen yanından geçen D885 yolu, Diyarbakır-Elazığ karayoludur. Hazar Gölü’ne Diyarbakır’dan kalkan günübirlik tren seferleriyle ulaşabileceğiz gibi, Elazığ’dan ortalama yarım saatte bir kalkan minibüs ve otobüsleri kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz.
Hazar Gölü Plajları ve Aktiviteler